i̇thalat ihracat

uluslararası nakliye yöntemleri

May 11, 2023

Uluslararası nakliye Yöntemleri

1. EXW (Fabrika Fabrikası)

EXW (Ex Works), satıcı için en basit nakliye yöntemidir. Alıcı, gümrük işlemleri ve lojistik maliyetler gibi EXW fiyatını üstlenir.


Bu ticari terim kapsamındaki sorumlulukların çoğu alıcıya aittir. Örneğin, satıcının deposundan toplanan mallar ve ödenen sigorta belgeleri.


Bu arada satıcının tek yapması gereken ürünlerin güvenli bir şekilde teslim edilmesini sağlamak. Alıcı, satıcıdan ihracat lisansı alınmasına yardımcı olmasını da isteyebilir.


2. FCA (Ücretsiz Taşıyıcı)

Bu ticari terim kapsamında, ihracat limanında ihracat gümrüklemesinden satıcı sorumludur. Malların belirtilen son varış noktasında taşıyıcıya tesliminden sorumludur.


Satıcının konumu son teslimat yeriyse, yalnızca ürünleri yüklemesi gerekir. (aksi kararlaştırılmadıkça)


Yükleme ücretleri, ana taşıma, sonraki boşaltma taşıması ve ithalat vergilerinden alıcı sorumludur.


3. FAS (Geminin Yanında Ücretsiz)

Bu ticaret terimi yalnızca deniz taşımacılığı veya deniz taşımacılığı için kullanılır. Satıcı, eşyaları liman rıhtımında geminin yanında ücretsiz olarak getirmekle yükümlüdür.


Satıcı, menşe noktasındaki gümrük işlem ücretlerinden sorumludur. Ayrıca, mallar ihracat limanına teslim edilene kadar tüm navlun masraflarını ve tehlikelerini de halletmelidir.


Yurtdışı transit için tüm nakliye masrafları ve riskleri alıcıya aittir.


4. FOB (Gemide Ücretsiz)

FOB'da satıcı yalnızca mallar ihracat limanına varana kadar sorumludur. Ardından, işlemi tamamlandı olarak işaretleyebilir.


EXW kadar kapsamlı olmasa da, çoğu yükümlülük FOB'da (Gemide Ücretsiz) alıcıya aittir.


Alıcı, mallar limandan ayrıldıktan sonra tüm belgeleri halledecektir. Örneğin, gümrükleme belgeleri, uygunluk sertifikaları (COC) ve sigorta maliyeti. FOB fiyatı diğer gizli maliyetleri içerebilir.


5. CFR (Maliyet ve Navlun)

Bu ticari terim kapsamında, ihracat gümrüklemesinden satıcı sorumludur. Satıcı, belirtilen varış limanına nakliye masraflarını öder ve gemide teslim eder.


Satıcı eşyaları gemiye devrettiğinde, alıcı riski devreder. Alıcı, varış limanından diğer tüm nakliye ücretlerini üstlenir. CFR yalnızca deniz, iç okyanus taşımacılığı veya deniz taşımacılığı için kullanılmalıdır.


6. CIF (Maliyet, Sigorta ve Navlun)

CIF (Maliyet, Sigorta ve Navlun) kapsamında satıcı, kargoyu ithalat limanına ulaşana kadar elleçler. CIF nakliye masrafları, navlun masraflarını ve kargo sigorta masraflarını içerir.


"Geminin raylarının ötesinde" ve ithalat limanına girmek genellikle resmi bir nokta olarak kabul edilir. Bu noktada satıcının sorumluluğu alıcıya geçer. Alıcı, limandan alıcının deposuna nakliye masraflarını Maliyet, Sigorta ve Navlun kapsamında öder.


7. CPT (Taşıma Ücretli)

Bu ticari terim kapsamında satıcı, ürünleri taşıyıcısına teslim etmekle yükümlüdür. İhracat limanında gümrük işlemlerini tamamlamalıdır. Satıcının sorumluluğu, nakliye masraflarını düzenlemektir. Bu maliyetler satış fiyatına dahil edilecektir.


CPT ticaret teriminde, teslimat yapıldığında FCA gibi risk anında alıcıya geçer. Bu ticaret terimi, uluslararası ticaret için tüm nakliye modlarında kullanılabilir.


8. CIP (Nakliye ve Sigorta Ödenen)

CIP'de, mallar ilk taşıyıcıya teslim edilene kadar tüm risklerden satıcı sorumludur. Bu gerçekleştiğinde, tüm riskler alıcıya geçer.


Ancak, navlun belirtilen nihai varış yerine ulaşana kadar tüm masraflardan satıcı sorumludur. Sigorta masraflarını ve taşıma masraflarını ödemesi gerekiyor. Bu, CPT'ye benzer, ancak satıcının tüm riskleri kapsayan sigorta kapsamı için sigortayı ödemesi gerekir.


9. DAT (Terminalde Teslim Edilir)

DAT, satıcının ürünleri gelen nakliye yönteminden boşalttıktan sonra teslim etmesi anlamına gelir. Ardından, belirtilen varış noktasında malları elleçlemek alıcının sorumluluğundadır.


Gönderim yönteminden bağımsız olarak DAT'ı kullanabilirsiniz. Birden fazla ulaşım modu kullanıldığında bile kullanılabilir. Satıcı, uygun olduğu durumlarda ihracat gümrükleme ücretini öder. Alıcı, ithalat gümrük işlemlerinin sorumluluğunu üstlenir ve ithalat vergisini öder.


10. DAP (Yerinde Teslim)

Satıcı, DAP kapsamında nihai varış noktasına sevkiyatı ayarlamaktan sorumludur. Boşaltmaya kadar tüm riskleri üstlenir. Alıcının sorumluluğu, ithalat limanında oluşan boşaltma risklerini ve maliyetlerini ödemektir.


Her iki taraf da aksini kabul etmedikçe, satıcı boşaltma masrafları için geri ödeme talep edemez. Satıcı, bu nakliye sözleşmesinde geçerli olan ihracat gümrük ücretlerini öder.


Alıcı, vergileri öder ve ithalat gümrük işlemleri için tüm evrak işlerini halleder.


11. DDP (Görevi Ödenmiş Teslim)

DDP (Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim), satıcının maksimum sorumluluğunu ve alıcının minimum yükümlülüğünü belirler. Satıcı, alıcının nihai varış noktasına iyi teslimattan sorumludur.


12. Ekspres teslimat

Ekspres teslimat, nakliyenin en hızlı şeklidir. Gönderi, 24 ila 72 saat arasında herhangi bir yere taşınacağından, müşteri bu teslimat türü için ekstra bir nakliye ücreti öder. Ekspres teslimat, en hızlı teslimat yöntemidir.


SSS

En yaygın TurkMall ticaret terimleri nelerdir?

Bazı ticaret şartları, tüm nakliye modları için geçerlidir. Örneğin, EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP, DPP.


Bazı uluslararası ticaret şartları, çevrimiçi iç deniz taşımacılığı için geçerlidir. Örneğin, FAS, FOB, CFR, CIF.


 En yaygın ticari terimler FOB, CIF, EXW, DDU ve DDP'dir.


En uygun uluslararası ticaret terimine nasıl karar verilir?

Kontrol altına almak istediğiniz maliyetlere ve risklere karar vermelisiniz. Gemide Ücretsiz (FOB) fiyatı ve EXW fiyatı daha düşük olsa da, daha fazla sorumluluk taşıyacaksınız.


Ayrıca, muhatabınızın güven seviyesini ve karşılıklı anlayışını bilmelisiniz. Gönderim yönteminize karar vermek de çok önemlidir.


FOB ve CIF arasındaki temel farklar nelerdir?

FOB ticaret terimi altında, satıcı malları kendisine en yakın limana kadar elleçler. Güvenli sevkiyat sağlamak için alıcıların FOB kullanmamaları önerilir.


CIF ticaret terimine göre malın tesliminden satıcı sorumludur. Alıcının varış noktasına ulaşana kadar sigorta bedelini ve riskleri içerir. teslim edilmiş